
עוד פחות משבוע לבחירות. בבחירות הללו, יותר מתמיד, יש השפעה לפעילות בניו מדיה וברשתות החברתיות. שבארץ זה בסה"כ פייסבוק, קצת אינסטגרם ומעט מאוד טוויטר ( שם יש בעיקר אנשים מהברנזה ומהתקשורת). מכיוון שכך יצאנו לסרוק ולסקור את עמודי הפייסבוק של המפלגות והמועמדים המובילים, זה מה שגלינו:
העמוד של המחנה הציוני
- אוהדים: 28,147 אוהדים
- מספר פוסטים ליום: 2-4
העמוד מלווה את פעילות המפלגה, מסקר את פעילותה בדרכים, כנסי המתנדבים ומסעות המפלגה בארץ. העמוד אינו עוסק כלל באג'נדה של המפלגה, ולא ניתן להבין ממנו מה מצע המפלגה כמעט בשום תחום.
בעמוד בולטות בעיקר סיסמאות ופוסטים נגד המתחרים וכאלו שקוראים למהפך. אך אין בו כלל הסברים מדוע להצביע למחנה הציוני, אין כלל הפניות או ציטוטים ממצע המפלגה.
- בעמוד נצפו גם תגובות שאינן מפרגנות ואף תוקפות ומכפישות, שאינן נמחקו מהעמוד
- העמוד אינו מגיב או מתייחס לתגובות לגולשים
העמוד של יצחק הרצוג
אוהדים: 82,295 אוהדים
פוסטים ליום: 2-3
העמוד מלווה את פועלו של הרצוג, בפגישותיו, בסיוריו וכן מביא את תגובותיו לענייני היום,
הפוסטים בעמוד הם התייחסויותיו של הרצוג לעניינים שעל סדר היום, דיווחים מפעילותו בשטח, קטעים מהופעותיו בתקשורת וגם התקפות כנגד נתניהו והליכוד וקריאה של המצביעים לקחת חלק בקמפיין ולהתנדב. לאחרונה עם ההתחזקות בסקרים והתקרבות מועד הבחירות עולים בעמוד פוסטים המדברים על מגמות אלו. פוסטים מועטים מאוד מתייחסים למצע של הרצוג ומפלגתו
בעמוד מתקיימים דיונים ארוכים בין הגולשים המגיבים. ישנן גם תגובות רבות של ה"מחנה הציוני" שמגיב לגולשים ששואלים שאלות או מכפישים ומנסים להתריס
העמוד של ציפי לבני
אוהדים: 109,528 אוהדים
פוסטים ליום: 1-3
העמוד סוקר את פועלה של ציפי לבני בשטח, בעמוד מובאות התקפות לבני נגד בנימין נתניהו. בעמוד מובאות הרבה סיסמאות, אין בו מצע מסודר וכמעט אין בו התייחסות או פתרונות לעניינים שבמרכז הבחירות. במהלך חודש פברואר קיימה לבני וידאו צ'אט בו ענתה על שאלות העוקבים
- בעמוד של לבני מרבים להעלות תוצאות של סקרים.
- אין תגובות של ציפי בעמוד, בשמה מגיב פרופיל של המחנה הציוני.
בעמוד הליכוד משתפים פוסטים של חברי המפלגה ומוצגים בו פוסטים של ה"ליכודניקים", אזרחים תומכי ליכוד, שמסבירים מדוע הם יצביעו לליכוד וכן תיעוד של הפעילות בשטח. בעמוד מרבים לפרסם תגובות כנגד הקמפיין ש"מתנהל" כנגד ראש הממשלה יו"ר המפלגה.
- בעמוד אין מצע או התייחסות לנושאים עליהם אנחנו הולכים לבחירות
- בעמוד מופיעות גם תגובות לא מחמיאות, שאינן נמחקו.
- אין השתתפות של העמוד ומפעיליו בשיח ובתגובות
העמוד של בנימין נתניהו
אוהדים: 1,256,757
פוסטים ליום: 3-10
בעמוד כותב נתניהו בגוף ראשון ובצורה אישית . הוא מרבה לשתף ולהביא ציטוטים של גורמים התומכים בו ובאג'נדות שהוא מקדם. הוא מתייחס לא אחת לסדר יומו ופגישותיו וגם מביע את דעותיו ומונה את הישגי הממשלות הקודמות בראשותו. אך כמעט ואין התייחסות למצע בבחירות הנוכחיות ולשאלות מה יעשה אם יבחר שוב
- נתניהו אינו מוחק תגובות מכפישות מתריסות אך גם אינו לוקח חלק בשיח בעמוד ואינו מגיב לתגובות
העמוד של הבית היהודי
אוהדים: 27,223 אוהדים
פוסטים ליום: 0-2
הפוסטים עולים בתדירות לא קבועה, בתקופה האחרונה עלה קצת מספר הפוסטים. רובם הם שיתופים מהעמודים של חברי המפלגה או כתבות מהעיתונות. בעמוד בעיקר תוקפים את השמאל ,מנהיגיו וכאלו שבבית היהודי רואים כדובריו. מנהל העמוד מרבה להעלות צילומי מסך באמצעות מכשיר הטלפון שלו
- בעמוד לא נצפו תגובות שליליות
- אין מעורבות של העמוד בתגובות לגולשים
העמוד של נפתלי בנט
מספר אוהדים: 406,699
מספר פוסטים ליום:3-8
בנט, שנראה כבר בתחילת הקמפיין כמי שמבין טוב ביותר את המדיה החברתית ושחרר בזה אחר זה סרטונים ויראליים לרשת. זוכה מאיתנו לצל"ש על ניהול העמוד. הוא משתף קטעי וידאו מהשטח. בהם הוא פונה למצביעיו בקולו ומסביר מדוע כדאי להצביע לו תוך התייחסות לנושאים השונים שעל הפרק. בנט משתמש בעמוד על ממנת להניע את אוהדיו להתנדב, הוא מצטלם עם הפעילים ועוד, בנט מתגאה בעמוד לא מעט בהישגיו כשר הכלכלה בממשלה הקודמת
בנט מרבה לפנות לציבור שלו (ימנים, דתיים לאומיים) ולגונן עליו וממשיך בקו הלא מתנצל
- בנט מתייחס למגיבים בעמוד ומתייחס אליהם בשפתו הבלתי פורמלית ( שלדעתינו מתאימה מאוד לפלטפורמה).
- בעמוד נראו תגובות המתנגדות לבנט, כאלו גם בשפה נמוכה מאוד שאינן נמחקו על ידי מנהלי העמוד. (למרות זאת ישנן תלונות על כך שבנט חוסם משתמשים מתנגדים)
העמוד של יש עתיד
מספר אוהדים: 12,728
מספר פוסטים ליום:3-4
בעמוד של מפלגת יש עתיד בולטות שתי מגמות עיקריות: הזמנות של פעילי המפלגה והגולשים לכנסי המפלגה השונים,סיקור של כנסים אלו. וכן שיתוף פוסטים העוסקים ביו"ר המפלגה יאיר לפיד, בהופעותיו השונות בשטח ובתקשורת.
מצע המפלגה מוצג אומנם בקאבר של העמוד , אך בפועל הגישה אליו ניתנת רק כאשר גוללים את העמוד למטה ( שזה עדיין הרבה יותר טוב מרוב העמודים שנסקרו) בעמוד לא מובעות בבירור עמדות המפלגה אלא ציטוטים מתוך דבריו של לפיד
- בעמוד ניתן למצוא גם תגובות מכפישות ולא נעימות, שלא נמחקו
- אין השתלבות של העמוד בדיון המתקיים והוא לא מגיב לתגובות הגולשים
העמוד של יאיר לפיד
מספר אוהדים: 379,421 אוהדים
מספר פוסטים ליום:3-4
בעמוד הפייסבוק שלו לפיד ( או מי מטעמו) משתף סרטוני תעמולה של מפלגתו ומתפאר בהישגי מפלגתו בממשלה הקודמת. בניגוד למרבית העמודים שנסקרו במאמר זה בעמוד של לפיד מפורסם בצורה ברורה ומסודרת לא אחת המצע של המפלגה. לפיד גם עורך אחת לתקופה צ'אט בו הוא עונה על שאלות הגולשים
- לתגובות של פוסטים רגילים לפיד אינו מגיב בשמו אלא באמצעות צוות יש עתיד
- בעמוד נצפו גם תגובות שמתגרות ומכפישות את לפיד ומפלגתו
העמוד של מפלגת כולנו
אוהדים: 11802
פוסטים ליום:2-5
בעמוד של מפלגת כולנו בולטת מאוד העובדה שהוא מרבה לתקוף את המתחרים ובעיקר את יאיר לפיד. העמוד בולט באג'נדה הכלכלית חברתית שלו ופועל למינויו של יו"ר המפלגה כחלון לשר האוצר. בעמוד מוצגים מועמדי המפלגה לכנסת האנונימיים יחסית אך בולט מאוד בהעדרו מספר 2 ברשימה יואב גלנט.
- בעמוד ניתן למצוא גם תגובות שליליות בעיקר על רקע של עזיבתו של כחלון את הליכוד
- לא נמצאו תגובות רשמיות מטעם העמוד לתגובות הגולשים
העמוד של משה כחלון
מספר אוהדים: 80,692 אוהדים
מספר פוסטים ליום: 1-3
בעמוד של משה כחלון הוא מרבה לדון בנושאים הכלכליים חברתיים כחלק מהדרך שלו להגשמת המטרה להתמנות לשר האוצר לאחר הבחירות ( אמירה זו באה לידי ביטוי גם בקאבר של העמוד) בניגוד לעמוד המפלגה, בעמוד של כחלון אין כמעט התייחסות ליריביו ( למעט השוואות בודדות בינו ובין יאיר לפיד ואמירה כללית כלפי אלו שאומרים שכחלון כבר סגר דילים עם השמאל).
בעמוד אין מצע מסודר, אבל יחסית לעמודים האחרים די ברור ממנו מה מנסה כחלון להשיג: לשים על סדר היום את הנושא הכלכלי חברתי. מה יעשה כחלון ואיך יעשה זאת, לא ניתן לדעת לפי העמוד.( פרט להתייחסות בודדת לתכנית הדיור)
כמו בכל העמודים גם בעמוד זה מועלות תמונות מכנסי המפלגה והרבה מאוד קטעי וידאו חלקם שהופקו במיוחד חלקם מהופעות בתקשורת
- בעמוד לא מופיעות תגובות שליליות, ולא ניתן לראות התערבות של העמוד בדיון
לסיכום:
לאחר שסקרנו את עמודי הפייסבוק של 5 המפלגות הגדולות והעומדים בראשן ניתן לומר:
- לצערינו לא ניתן ללמוד הרבה על המועמדים והמפלגות מעמודי הפייסבוק שלהם. מרבית העמודים הם שטחיים, מלאים בסיסמאות ובקמפיינים נגדיים. ולא באמת נותנים סיבה להצביע בעד מועמד זה או אחר.( או שאולי בעצם ככה מתנהלים כל הקמפיינים גם אלו שמחוץ לפייסבוק)
- לדעתינו ניתן היה להשתמש בפייסבוק בצורה נבונה יותר על מנת להעביר את האג'נדות ואת התכניות לעתיד של המועמדים והמפלגות בראשיהן הם עומדים, כמו למשל לשתף קטעים נרחבים יותר ובתדירות גבוהה יותר מהמצעים ולקשר אליו.
- נראה כי במטות של המפלגות השקיעו את מרבית האנרגיה דווקא בעמודים של המועמדים ולא של המפלגות ( למרות שההצבעה כאמור איננה אישית)
- העמוד הטוב ביותר לדעתינו הוא של נפתלי בנט שמנצל את חוסר האמצעיות שהפייסבוק מאפשר ופונה באמצעותה למצביעים, לעומת זאת העמוד הכי פחות מוצלח לטעמינו הוא דווקא העמוד של המפלגה של בנט –הבית היהודי.
מה דעתכם האם עמודי הפייסבוק של המתמודדים השונים, יכולים להשפיע על עמדתכם בבחירות?
ייאמר לזכותו של בנט, שהוא כן מדבר על המצע שלו, ושם מספר פעמים לינק לאיך שהם רואים את פתרון הסכסוך ומה הם מציעים.
אם מסכימים איתו או לא, זאת שאלה אחרת. אבל יש אצלו גם דברי עניין לעיתים (בעמודו האישי כאמור)
מאמינה שיכולה להיות השפעה, בעיקר אם גולש פונה ומקבל מענה מהמועמד, יש בכך התייחסות אישית שיכול להניב תמיכה. לחילופין – מי שפונה ואינו מקבל מענה…